Firma için müşteri memnuniyeti önemlidir. Firma karını yakından etkileyen müşteriler, firma davranışlarından kısa sürede etkilenmektedir. Müşteri davranışları yapısı gereği pek çok değişkene göre farklılaşabilmektedir. Davranışların değişkenlere bağlı olarak değişmesi, firmalar açısından müşteri memnuniyeti ölçümü yapmayı gerekli kılmaktadır. Müşterilerin firmadan satın aldıkları ürün ya da hizmetlerden memnun olup olmadıklarını ölçmek için kullanılan metotlar, firmalar tarafından belirli aralıklarla yapılmalıdır.
Bu çalışmalardan çıkan sonuçlara göre firmalar yeni stratejiler belirlemelidir. Firmalar, müşterilerini memnun etmek için ilave hizmetler sunabilir. Bu aşamada önemli olan, firmaların verdikleri tüm hizmetlere ilişkin müşteri geri bildirimlerini doğru bir şekilde algılayabilmeleridir. Bu nedenle müşteri memnuniyeti sağlamak için firmaların, müşteri dilinden anlamaları gerekmektedir.
Müşteri Memnuniyeti Ölçümü İçin Veri Toplamak
Firmalar müşteri memnuniyeti ölçümleme için müşterilerle ilgili verilere ihtiyaç duymaktadır. Veri toplama yöntemleri arasında anket yöntemi sıklıkla kullanılmaktadır. Müşterilere internet üzerinden ya da fiziksel anketler sunarak ürün ya da hizmetler hakkında müşterilerden bilgi edinilebilir. Müşterilerin katılımını arttırmak için ankete katılan müşterileri teşvik edici unsurlar da sunulabilir. Bu sayede firma, ihtiyaç duyduğu verilere çok çabuk bir şekilde ulaşabilecektir.
Firmanın işine yarayacak analizler ancak veri toplama işleminden sonra yapılabilir. Müşteri memnuniyeti ölçümü firmaların gidişatını belirlemede işlevseldir. Firmalar tarafından veri toplama işlemi başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra memnuniyet ölçümü için; Customer Satisfaction Score, Customer Effort Score ve Net Promoter Score yöntemleri uygulanabilir.
Net Promoter Score (Net Tavsiye Skoru) Yöntemi Nedir?
Günümüzde firmalar tarafından sıklıkla kullanılan yöntemlerin başında Net Tavsiye Skoru (NTS) yöntemi gelmektedir. Net Tavsiye Skoru yöntemi, Fred Reichheld’in kazandırdığı bir yöntem olarak literatürde yerini almıştır. Bir firmadan ürün ya da hizmet alan müşterinin, o firmayı yakınlarına ya da arkadaşlarına ne ölçüde önereceğine dayalı bir araştırmayı anlatan bir yöntemdir. Yöntem, 2003 yılında Harvard Business Review’da yayımlanan bir yazıda da yer almıştır.
Günümüzde firmalara yönelik müşteri deneyimleri ölçümünde yararlı sonuçlar ortaya çıkardığı için NTS tercih edilmektedir. Müşteri memnuniyetini hedefleyen firmalar bu amaçla Net Tavsiye Skoru yöntemine başvurmalıdır. Bu yöntemi kullanarak müşteri deneyimlerini ölçmek isteyen firmalar DinamikCRM yazılımını kullanabilirler. DinamikCRM yazılımı, firma portföyünde kayıtlı olan tüm şahıs ve firmalara birkaç tıklama ile Net Tavsiye Skoru anketi yapabilmektedir. Müşteri memnuniyeti ölçümü için DinamikCRM yazılımı, faydalı sonuçlar sunmaktadır.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.