Firmaların faaliyet süreçleri içerisinde birbirinden farklı eylemler bulunabilir. Bu durum, her firmanın ihtiyaç duyduğu teknolojik yazılım özelliklerinin farklılaşmasına yol açmaktadır. Günümüzde çok sayıda bilgisayar yazılımı, firma yönetim süreçlerine destek olmaktadır. Kurumsal yazılım kavramı ise; firmaların iş süreçlerine özgü olarak tasarlanmış özel uygulamaları anlatan bir kavramdır.
Online sipariş yönetimine ihtiyaç duyan bir firmanın müşterilerden gelen siparişleri anlık olarak kayıt altına alıp eyleme dönüştürmesi gerekir. Aynı şekilde; ön muhasebe tutma gereksinimi duyan bir işletmenin de yazılım aracılığıyla muhasebe kayıtlarını hatasız yapması gerekmektedir. Bununla birlikte; her firmanın yapısına uygun olan tek bir yazılım bulmak pek de kolay değildir.
Kurumsal Yazılım Neler Sunar?
Firmaların faaliyet gösterdikleri sektöre uygun kullanıcı işlemleri sunan yazılımlar kurumsal yazılım olarak adlandırılmaktadır. Kurumsal özellikteki bir yazılımın öncelikle; firma yapısına ve firma iş sürecine uygun olması gerekmektedir. Firmanın faaliyet gösterdiği sektörün gereksinimlerine yönelik çözümler sunamayan bir yazılım, firma için gereksiz bir gider kalemidir.
Firmalar, iş süreçlerini yönetirken aynı zamanda çevresiyle de doğru bir iletişim kurmak zorundadır. Gerek firmanın müşteri çevresi gerekse diğer rakip firmalarla olan iletişim yönetimi günümüzde yazılımlar aracılığıyla sağlanabilir. Bu anlamda müşteri ilişkileri yönetimine imkan tanıyan CRM yazılımları, kurumsal yazılım olarak firmalara her aşamada yardımcı olmaktadır.
Kurumsal Bir Yazılım Hangi Özelliklere Sahip Olmalı?
Kurumsal bir yazılım, öncelikle firmaların geleneksel iş süreçlerine saygı duyarak hareket etmeye olanak sağlamalıdır. Çünkü amaç, eski firma düzenini tamamen ortadan kaldırmak değil, aksine, geleneksel yöntemler nedeniyle aksayan süreçleri tespit edip düzeltmektir. Kurumsal bir yazılım, firmanın ürün/hizmet üretim özelliklerini göz önünde bulundurarak çözümler sunmalıdır.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.