NPS Nedir?

NPS - Net Promoter Score yani Net Tavsiye Skoru'nun anlam ve önemine değineceğiz.


Yahya Ekinci 2052 gün önce yazdı...
NPS'in açılımı Net Promoter Score ® yani Net Tavsiye Skoru'dur. Net Tavsiye Skoru'nu Nihai Soru şeklinde özetleyebiliriz.

NPS, 2003 yılında Frederick F. Reichheld tarafından bulunmuştur. Frederick F. Reichheld, NPS'ten Büyümeniz için gerekli tek skor şeklinde bahseder.

Neden NPS?

Geleneksel anketlerde çok fazla soru ve seçenek olduğunu hepimiz biliriz. Bu nedenle çoğu zaman anketleri tamamlamadan kapattığınız olmuştur. NPS'de ise sadece bir Nihai Soru sorulur ve 0 - 10 aralığında bir puan verilmesi beklenir. İsteğe bağlı yorum alanı bulunur. Hemen bir örnek verelim;

En son aldığınız hizmeti değerlendirir misiniz?

Böyle bir anket isteği aldığınızda şunu bilmelisiniz; Anketi gönderen firma son aldığınız hizmeti biliyor ve vereceğiniz puanla bu hizmeti ilişkilendirecek. Yani firma bu ürün/hizmet veya servisin gelişimi için iyi bir şeyler yapacak. Hem de sizi hiç yormadan.

NPS, marka ve müşteri arasında doğrudan bir ilişki köprüsü kurar. Müşteri, marka/ürün/hizmet veya servisi değerlendirebildiği için kendini daha değerli hisseder. Markaya yakınlaşır. Müşterisini dinleyerek aksiyon alan markanın ise büyüme yolu açılır.

Değerlendirmeler nasıl yapılıyor?

Katılımcılar verdikleri puana göre 3 farklı grup altında toplanıyor.

  • 0-6 aralığı Kötüleyenler (Detractors)
  • 7 ve 8 Pasifler (Passives)
  • 9 ve 10 Destekleyenler (Promoters)

Bu grupları incelediğimizde,

Kötüleyenler

Bu katılımcı grubu aldığı hizmeti beğenmeyen ve muhtemelen çevresine yaşadığı olumsuzluklardan bahsedecek olan müşteri grubudur. Bu grubun yaptığı yorumlar tek tek okunmalı ve gerekli aksiyonlar alınmalıdır.

Pasifler

Bu grup aldığı hizmetle ilgili olumlu veya olumsuz bir görüşe sahip değildir ve/ya beyan etmeyeceklerdir. Bir bakıma Nötr grup diyebiliriz. Hizmet kalitesinde ufak bir problem yaşandığında bu müşteriler Kötüleyenler arasında yer alacaktır.

Destekleyenler

Aldıkları hizmetten memnun olup memnuniyetlerini çevreleriyle paylaşacak olan gruptur. Tüm markaların müşterilerini görmek istediği grup :-)

Kimler kullanıyor?

Apple, Starbucks, Shell ve Lego gibi global ölçekli bir çok firma bu yöntemi kullanıyor. DinamikCRM markaların kullanabileceği hazır bir NPS altyapısı sunmaktadır. Bu altyapı sayesinde sadece birkaç tıklama ile kendi NPS anketlerinizi yayınlayarak müşterilerinizle yakınlaşmaya başlayabilirsiniz. Bu altyapı ile tüm hesaplar ve analizler otomatik olarak gerçekleşiyor. DinamikCRM'in NPS altyapısını incelemek için tıklayınız.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.
Son Blog Yazılarımız Yeni 2023 Yılı DinamikCRM İçin Nasıl Geçti? Müşteri Başarısı Neden Bu kadar Önemli Bir Hale Geldi? Otantik: 2023’ün Favori Kelimesi Oldu Satış Sonrası Destek ve Müşteri Yönetimi CRM Uygulamalarında Veri Güvenliği ve Önemi İş Süreçleri Daha Pratik Hale Nasıl Getirilebilir? ChatGpt ile Muhasebe Kaydı Yapılabilir mi? Başarılı Girişimci Hangi Uygulamaları Kullanmalı? Yapay Zekanın Geldiği İleri Bir Seviye: ChatGPT Nedir? Günlük Satışları Arttırmak İçin Fikirler Şirket Yazılım Programları Yöneticilerin En Önemli Yardımcısı Verimli İş Yönetimi Nasıl Sağlanır? Ön Muhasebe Kayıtları İçin Yazılım Gerekli mi? Şirket Başarısı İçin Doğru Yazılım Tercihi Başarılı Müşteri İletişimi Nedir? Nasıl Yapılır? Firmalar Müşteri Memnuniyeti Elde Etmek İçin Nelere Dikkat Etmeli? Kurumsal Firmalar Başarı İçin Nelere Dikkat Etmeli? Okul Bilgi Sistemi Yönetiminde Yazılım Tercihi Nasıl Yapılmalı? Feedback Almak İçin Hangi Yöntemler Kullanılabilir? Dijital Yazılımlarla İş Hayatında Başarılı Olmak! Firmalar İçin Müşteriye Ulaşma Yöntemleri Nelerdir? Online Ödeme Alma Yöntemleri İle İşinizi Geliştirebilirsiniz! Firmalar İçin Geri Bildirim Neden Önemlidir? Firmalar Evrak Takip İşlerini Ne Kadar Önemsemeli? İş Sürekliliği Sağlamak İçin Yazılımlar Faydalı mı? Firmalar Servis Talebi Yönetiminde Nelere Dikkat Etmeli? Müşteri Memnuniyeti Ölçümü İçin Hangi Yöntemler Kullanılabilir? Doğru Bir Çağrı Kayıt Programı Hangi Özelliklere Sahip Olmalı?