İş Süreçlerinizde Funnel Kullanımının Önemi

Funnel, Satış, Müşteri İlişkileri Yönetimi, İş Geliştirme gibi alanlarda çalışıyorsanız birçok seminer ve eğitimde mutlaka karşınıza çıkmış olan bir tekniktir. Bu yazımda Funnel tekniği hakkında özet bilgiler paylaşacağım.


Yahya Ekinci 1900 gün önce yazdı...
Funnel, Satış, Müşteri İlişkileri Yönetimi, İş Geliştirme gibi alanlarda çalışıyorsanız birçok seminer ve eğitimde mutlaka karşınıza çıkmış olan bir tekniktir. Bu yazımda Funnel tekniği hakkında özet bilgiler paylaşacağım.

Kısa bir tanım yapmamız gerekirse; Bir veriyi dönüşüm hedefine doğru yönlendirme sürecine Funnel diyoruz. Örneğin Potansiyel Müşteriyi (Lead) satış yapılmış bir Müşteriye doğru yönlendirme işlemi en temel örneklerden birisidir.

Funnel'ın mevcut süreçlere biraz daha mühendislik disiplini getirdiğini ve aşamaları görselleştirmek adına mükemmel bir yapıya sahip olduğunu söyleyebiliriz.

DinamikCRM Funnel

Huni Metaforu

Huninin tepe kısmının geniş olması; Birçok Müşteri Adayına sahipsiniz,

Huninin aşağıya indikçe daralması; Potansiyel müşteriler üzerinde çalıştıkça doğal olarak bazı anlaşmazlıkların (değer teklifi, fiyat, şartlar vb. gibi) olması ve kayıplar ,

Günün Sonunda satın alım yapan müşterilerin huninin en dar alanından geçmesi (potanisyel müşteriye göre sayıca daha az) örneği en uygun tanımlardan birisidir.

Süreç takip işlemlerinde (Özellikle Satış, Görev ve Aktivite vb gibi) Funnel tekniği son derece etkilidir.

Örneğin Görev aşamalarını Bekliyor, Aktif ve Tamamlandı olarak üçe ayırarak basit bir Funnel üzerinden takip edebilirsiniz.

Satış faaliyetlerini ise -birçok farklı funnel modeli mevcut fakat- Potansiyel, Hazırlık, Teklif, Sözleşme ve Tamamlandı (Satış) olarak aşamalara ayırarak takip edebilirsiniz.

Dünya standartlarından bir örnek vermek gerekirse;

  • Suspect
  • Prospect
  • Analysis
  • Demo
  • Approval / Proposal
  • Closing
  • Order

aşamaları son derece popülerdir.

Funnel tek bakışta işlerin hangi aşamada yoğunlaştığını görerek hızlı karar almanızı sağlayacak bir tekniktir.

Funnel bakış açısı sayesinde iş modelinizin verimli bir şekilde çalışıp çalışmadığını gözlemleyebilirsiniz.

Funnel aynı zamanda gidişat hakkında çeşitli tahminler yapmanıza olanak sağlar. (Örneğin bu ay satış hedeflerimiz tutacak mı?)

Funnel (Huni) yapısı DinamikCRM uygulaması içerisinde birçok modüle entegre bir şekilde geliyor. Çalışamalarınızı Huni özelliğini kullanarak yönetmenizi tavsiye ediyorum.
Son Blog Yazılarımız Yeni 2023 Yılı DinamikCRM İçin Nasıl Geçti? Müşteri Başarısı Neden Bu kadar Önemli Bir Hale Geldi? Otantik: 2023’ün Favori Kelimesi Oldu Satış Sonrası Destek ve Müşteri Yönetimi CRM Uygulamalarında Veri Güvenliği ve Önemi İş Süreçleri Daha Pratik Hale Nasıl Getirilebilir? ChatGpt ile Muhasebe Kaydı Yapılabilir mi? Başarılı Girişimci Hangi Uygulamaları Kullanmalı? Yapay Zekanın Geldiği İleri Bir Seviye: ChatGPT Nedir? Günlük Satışları Arttırmak İçin Fikirler Şirket Yazılım Programları Yöneticilerin En Önemli Yardımcısı Verimli İş Yönetimi Nasıl Sağlanır? Ön Muhasebe Kayıtları İçin Yazılım Gerekli mi? Şirket Başarısı İçin Doğru Yazılım Tercihi Başarılı Müşteri İletişimi Nedir? Nasıl Yapılır? Firmalar Müşteri Memnuniyeti Elde Etmek İçin Nelere Dikkat Etmeli? Kurumsal Firmalar Başarı İçin Nelere Dikkat Etmeli? Okul Bilgi Sistemi Yönetiminde Yazılım Tercihi Nasıl Yapılmalı? Feedback Almak İçin Hangi Yöntemler Kullanılabilir? Dijital Yazılımlarla İş Hayatında Başarılı Olmak! Firmalar İçin Müşteriye Ulaşma Yöntemleri Nelerdir? Online Ödeme Alma Yöntemleri İle İşinizi Geliştirebilirsiniz! Firmalar İçin Geri Bildirim Neden Önemlidir? Firmalar Evrak Takip İşlerini Ne Kadar Önemsemeli? İş Sürekliliği Sağlamak İçin Yazılımlar Faydalı mı? Firmalar Servis Talebi Yönetiminde Nelere Dikkat Etmeli? Müşteri Memnuniyeti Ölçümü İçin Hangi Yöntemler Kullanılabilir? Doğru Bir Çağrı Kayıt Programı Hangi Özelliklere Sahip Olmalı?