Analitik CRM Nedir?

Müşterilerden bilgi toplama, bu bilgileri sınıflandırma ve oluşan bu verilerin kullanılabilir hale gelmesi ne anlama geliyor?


Yahya Ekinci 2230 gün önce yazdı...
Daha önceki yazılarımda CRM işinde biraz derinleştikten sonra Analitik CRM yaklaşımına giriş yapacağımızdan bahsetmiştim. CRM Temelleri hakkında bir kaç makale yazdığımıza göre artık derinleşmenin zamanı gelmiş demektir.

Kafa karışıklığı yaratmamak adına mümkün olduğu kadar basitleştirerek anlatmaya çalışacağım.

Gelin öncelikle CRM tanımını hatırlayalım.

CRM (Customer Relationship Management – Müşteri İlişikileri Yönetimi) için, müşteriyi tanımak, temel ihtiyaçlarını anlamak/takip etmek, oluşan ihtiyaçlara paralel çözümler/ürünler sunmak ve zaman içerisinde büyüyen bu bilgiyi kurum içerisinde paylaşmak demiştik.

Peki Analitik CRM nedir?

Analitik CRM Müşterilerden bilgi toplama, bu bilgileri sınıflandırma ve oluşan bu verilerin kullanılabilir hale gelmesine yardımcı olan tüm süreç ve araçlardır.

Şu ana kadar hep bilgi toplama tarafına yoğunlaştık. Analitik CRM kavramıyla birlikte standart CRM tanımının tam olarak hakkını vereceğimiz süreç ve araçlar hayatımıza giriyor.
Son Blog Yazılarımız Yeni 2023 Yılı DinamikCRM İçin Nasıl Geçti? Müşteri Başarısı Neden Bu kadar Önemli Bir Hale Geldi? Otantik: 2023’ün Favori Kelimesi Oldu Satış Sonrası Destek ve Müşteri Yönetimi CRM Uygulamalarında Veri Güvenliği ve Önemi İş Süreçleri Daha Pratik Hale Nasıl Getirilebilir? ChatGpt ile Muhasebe Kaydı Yapılabilir mi? Başarılı Girişimci Hangi Uygulamaları Kullanmalı? Yapay Zekanın Geldiği İleri Bir Seviye: ChatGPT Nedir? Günlük Satışları Arttırmak İçin Fikirler Şirket Yazılım Programları Yöneticilerin En Önemli Yardımcısı Verimli İş Yönetimi Nasıl Sağlanır? Ön Muhasebe Kayıtları İçin Yazılım Gerekli mi? Şirket Başarısı İçin Doğru Yazılım Tercihi Başarılı Müşteri İletişimi Nedir? Nasıl Yapılır? Firmalar Müşteri Memnuniyeti Elde Etmek İçin Nelere Dikkat Etmeli? Kurumsal Firmalar Başarı İçin Nelere Dikkat Etmeli? Okul Bilgi Sistemi Yönetiminde Yazılım Tercihi Nasıl Yapılmalı? Feedback Almak İçin Hangi Yöntemler Kullanılabilir? Dijital Yazılımlarla İş Hayatında Başarılı Olmak! Firmalar İçin Müşteriye Ulaşma Yöntemleri Nelerdir? Online Ödeme Alma Yöntemleri İle İşinizi Geliştirebilirsiniz! Firmalar İçin Geri Bildirim Neden Önemlidir? Firmalar Evrak Takip İşlerini Ne Kadar Önemsemeli? İş Sürekliliği Sağlamak İçin Yazılımlar Faydalı mı? Firmalar Servis Talebi Yönetiminde Nelere Dikkat Etmeli? Müşteri Memnuniyeti Ölçümü İçin Hangi Yöntemler Kullanılabilir? Doğru Bir Çağrı Kayıt Programı Hangi Özelliklere Sahip Olmalı?