Müşteri İlişkileri Yönetiminin Unsurları Nelerdir?

Şirketler için en önemli unsurların başında müşteri ilişkileri yönetimi gelmektedir. Şirketlerin sahip olduğu müşteriler, şirketin mali tablolarına doğrudan etki eden bir unsurdur. Bu nedenle müşteri ile şirket arasındaki ilişkinin sağlam temeller üzerine kurulması gerekmektedir.


Oğuzhan Arslan 1207 gün önce yazdı...
Müşteri İlişkileri Yönetiminin Unsurları Nelerdir?
Şirketler için en önemli unsurların başında müşteri ilişkileri yönetimi gelmektedir. Şirketlerin sahip olduğu müşteriler, şirketin mali tablolarına doğrudan etki eden bir unsurdur. Bu nedenle müşteri ile şirket arasındaki ilişkinin sağlam temeller üzerine kurulması gerekmektedir. Sağlam temeller üzerine kurulan ilişkinin doğru bir şekilde yönetilmesi de zorunludur. Müşteri ilişkileri yönetiminin unsurları şirketlerin müşteri ilişkileri idaresinde nasıl bir yol izlemeleri gerektiği hakkında üst yönetimlere fikir vermektedir.

Müşteri ilişkilerinin yönetimine dair ilk aşamayı müşterilere ilişkin verilerin toplanması oluşturmaktadır. Müşterilere ilişkin veriler olmadan, müşteri davranışlarına yönelik herhangi bir çıkarım yapmak mümkün olmayacaktır. Müşterilerden elde edilen veriler, şirketin örgüt yapılanmasına ve yönetim stratejilerine yön vermektedir.

Müşteri İlişkileri Yönetiminin Unsurları: Bilgi ve Veri Arasındaki Fark

Müşteri İlişkileri Yönetiminin Unsurları: Bilgi ve Veri Arasındaki Fark
Şirketlerde müşteri ilişkileri yönetiminin unsurları söz konusu olduğunda müşterilere ilişkin toplananların bilgi olarak mı yoksa veri olarak mı adlandırılması gerektiği merak edilmektedir. Aslında bilgi ve veri arasında birtakım farklar bulunmaktadır. Veri, bilginin ham halini yansıtmaktadır. Yani ilgililer tarafından toplanabilen ve elde edilen her şey veriyi oluşturmaktadır. Bilgi ise bazı süreçlerden geçen verileri anlatmaktadır.

Ham verilerin kullanılabilir hale getirilmesiyle bilgi meydana gelmektedir. Veriler; müşterilerin yaşı, cinsiyeti, evli ya da bekar oldukları gibi ham bir yapıya sahiptir. Bilgi ise verilerden yola çıkarak müşterilerin satın alma davranışlarının ne olduğunu ortaya koyan ve buna benzeyen unsurlardır. Şirketlerde bilgi yönetimi konusu oldukça önemlidir. Zaten müşteri ilişkileri yönetimine dair kavramlar söz konusu olduğunda, ‘Veri Ambarı’ unsuru içerisinde bilgiye dair pek çok kavramın yer aldığı görülmektedir. Müşteri ilişkileri yönetimine geçiş için yapılması gereken ilk eylem, bir veri ambarı oluşturmaktır.

Kurumsal Kaynak Planlama Unsuru (ERP)

DinamikCRM Neleri Farklı Sunmaktadır?
Müşteri ilişkileri yönetimini oluşturan unsurlar iki farklı kola ayrılabilir. Bunlardan ilki; Bilgi ve Teknoloji unsuru olurken diğeri de İnsan’dır. Bilgi ve Teknoloji unsuru içerisinde Veri Ambarı kavramının yanı sıra; ERP, analitik araçlar ve bilgi teknolojisi kullanım kararları da yer almaktadır. ERP, yani kurumsal kaynak planlama unsuru, şirketlerin farklı bölgelerde yer alan fabrika, tedarikçi ve dağıtım merkezlerinin kaynak planlaması konusunda eş anlı olarak hareket etmesini anlatan bir kavramdır.

Müşteri ilişkileri yönetimiyle yakından ilgili olan ERP unsuru, firmaların gelişiminde büyük bir paya sahiptir. Bu unsur aynı zamanda kaynakların israf edilmemesini de sağlamaktadır. Günümüzde şirket ve şirketle ilgili tüm kesimleri aynı ortam üzerinden takip etmeye imkan tanıyan yazılımlar mevcuttur. Müşteri ilişkileri yönetiminde şirketlere kolaylık sağlayan DinamikCRM yazılımı, müşteri ilişkileri yönetiminin unsurları arasında bulunan ERP’ye benzeyen basit bir altyapı sağlamaktadır.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.
Son Blog Yazılarımız Yeni 2023 Yılı DinamikCRM İçin Nasıl Geçti? Müşteri Başarısı Neden Bu kadar Önemli Bir Hale Geldi? Otantik: 2023’ün Favori Kelimesi Oldu Satış Sonrası Destek ve Müşteri Yönetimi CRM Uygulamalarında Veri Güvenliği ve Önemi İş Süreçleri Daha Pratik Hale Nasıl Getirilebilir? ChatGpt ile Muhasebe Kaydı Yapılabilir mi? Başarılı Girişimci Hangi Uygulamaları Kullanmalı? Yapay Zekanın Geldiği İleri Bir Seviye: ChatGPT Nedir? Günlük Satışları Arttırmak İçin Fikirler Şirket Yazılım Programları Yöneticilerin En Önemli Yardımcısı Verimli İş Yönetimi Nasıl Sağlanır? Ön Muhasebe Kayıtları İçin Yazılım Gerekli mi? Şirket Başarısı İçin Doğru Yazılım Tercihi Başarılı Müşteri İletişimi Nedir? Nasıl Yapılır? Firmalar Müşteri Memnuniyeti Elde Etmek İçin Nelere Dikkat Etmeli? Kurumsal Firmalar Başarı İçin Nelere Dikkat Etmeli? Okul Bilgi Sistemi Yönetiminde Yazılım Tercihi Nasıl Yapılmalı? Feedback Almak İçin Hangi Yöntemler Kullanılabilir? Dijital Yazılımlarla İş Hayatında Başarılı Olmak! Firmalar İçin Müşteriye Ulaşma Yöntemleri Nelerdir? Online Ödeme Alma Yöntemleri İle İşinizi Geliştirebilirsiniz! Firmalar İçin Geri Bildirim Neden Önemlidir? Firmalar Evrak Takip İşlerini Ne Kadar Önemsemeli? İş Sürekliliği Sağlamak İçin Yazılımlar Faydalı mı? Firmalar Servis Talebi Yönetiminde Nelere Dikkat Etmeli? Müşteri Memnuniyeti Ölçümü İçin Hangi Yöntemler Kullanılabilir? Doğru Bir Çağrı Kayıt Programı Hangi Özelliklere Sahip Olmalı?